terug naar Ervaringen

HBO-studie Bedrijfskunde MER geeft Esther nieuwe energie

2 July 2019

Na twintig jaar werkervaring was Esther van der Scheer toe aan een extra uitdaging, maar die vond ze niet in een andere baan. ‘Nee, mijn baan als Management Assistant bij SUEZ Recycling & Recovery BeNeLux & Germany bevalt me prima. Naast mijn werk en mijn gezin, zet ik mijn tanden nu ook in de vierjarige HBO-studie Bedrijfskunde MER bij Hogeschool Saxion.’

 

‘Ik kan het iedereen aanraden om een studie naast het werk te volgen en jezelf te blijven ontwikkelen, ongeacht hoe oud je bent. Het is een enorme verrijking voor je eigen leven en een mooie basis om meer mogelijkheden in de arbeidsmarkt voor jezelf te creëren. Dit geldt zowel voor interne als externe kansen. Jezelf weer leren uitdagen in een studentenomgeving, even weg uit je comfort zone, dat zijn zaken waar je enorm van groeit. Toegegeven, met 24 uur werken, een gezin en 24 uur studeren per week,moet je andere dingen opzij zetten en dat is soms best lastig. Maar het levert mij zoveel energie op en dat maakt heel veel goed!’ Als Esther praat over haar studie, lichten haar ogen op. ‘Ik studeer aan de Saxion Parttime School in Enschede. Zij koppelen de studie aan een praktijkrelevante werkomgeving. Beroepsproducten die ik voor mijn studie moet schrijven, zet ik uit bij SUEZ waardoor ik veel meer kennis kan opdoen over lopende actuele projecten. Dat is heel leerzaam en een leuke bijkomstigheid is dat ik zo ook eens op een andere manier met mijn collega’s samenwerk.’

 

Sparringpartner

De behoefte aan een nieuwe uitdaging kwam van twee kanten: een persoonlijke behoefte en het veranderende secretaressevak. Esther legt uit: ‘Op een bepaald moment in je leven vraag je je af of je nog bezig bent met de juiste dingen. En of je dit tot je pensioen wilt blijven doen. Ik heb gekozen voor de combinatie werk en moederschap en dat had ik ook zeker niet anders willen doen! Ik vond, en vind, het heel belangrijk om er te zijn voor mijn gezin, maar tot vorig jaar was er minder tijd en gelegenheid voor mijn persoonlijke groei. Bovendien is de functie van secretaresse in de loop van de jaren sterk veranderd. Directeuren zijn aan de ene kant steeds zelfstandiger. De digitalisering zorgt ervoor dat ze bijvoorbeeld zelf mailen en reizen kunnen boeken. Aan de andere kant hebben ze meer behoefte aan een PA en sparringpartner op het gebied van wetgeving, strategie en beleid. De onderwerpen die in mijn studie worden behandeld, helpen mij om die nieuwe rol in te vullen; of het nu gaat over operationele zaken, inkopen, financiën of de manier waarop je een adviseursrol invult. Erg interessant en leerzaam!’

 

Goede match

Esther had in eerste instantie een eenjarige opleiding op het oog, maar zowel zij als haar baas twijfelden over de toegevoegde waarde ervan. ‘Daarom nam ik contact op met Anja Venhoeven van Allegro Talent. Zij kent het vak als geen ander en ik wilde haar mening polsen. Ook zij had haar vraagtekens en zo ben ik verder gaan zoeken en stuitte ik op deze studie bij Saxion.’ De hernieuwde kennismaking met Anja, herinnert Esther aan de beginperiode van haar carrière. ‘Mijn eerste baan was bij de commerciële binnendienst van Servo in Delden. Nadat ik de opleiding Office Management bij Schoevers had afgerond, wilde ik secretaresse worden. En dan het liefst directiesecretaresse’, vertelt Esther. ‘Via Allegro Talent kwam ik terecht bij LETO Recycling BV in Almelo, de voorloper van SUEZ. Het blijkt wel dat Anja een goede match tussen organisatie en medewerker kan maken, want ik werk er nog steeds! SUEZ is een internationaal bedrijf met wereldwijd 90.000 medewerkers. De afvalbranche is heel erg in beweging en dat maakt het werk interessant en dynamisch. SUEZ Recycling & Recovery BeNeLux & Germany maakt deel uit van SUEZ, een internationaal industrieel en dienstverlenend concern dat innoverende en duurzame oplossingen aanbiedt op het gebied van afval, energie, water en milieu. Wereldwijd verwerkt SUEZ 17 miljoen ton afval, waarmee het bedrijf nieuwe grondstoffen en energie maakt. Sinds het najaar van 2011 werkt Esther met haar duopartner Petra voor Herman Snellink, de COO van SUEZ Material Resource Management BeNeLux & Germany. ‘In het begin had Herman wel zijn twijfels over het succes van een duobaan. Wij hebben echter ook allebei fulltime voor hem gewerkt, hij kende ons en onze manier van werken daardoor al en heeft daarom toegestemd. Petra en ik hebben ieder onze eigen kwaliteiten, vullen elkaar goed aan en zorgen voor een goede afstemming. Gelukkig hebben wij kunnen bewijzen dat het heel goed werkt, ook naar tevredenheid van Herman. We zijn samen een mooi team.’

 

Ondersteunende functie blijft bestaan

Hoewel het vak van secretaresse verandert, denkt Esther niet dat het zal verdwijnen. ‘Of de functie dan nog zo heet is de vraag, maar ondersteunende functies blijven nodig. Een goede secretaresse ontzorgt, van het inschenken van een kop koffie, het regelen van afspraken tot het meedenken in beleidsmatige zaken. Ik zie dat werkvormen en -tijden verschuiven door de digitalisering. Er is voor mij ook geen strikte scheidslijn meer tussen werk, privé en studie, maar dat voelt niet als een belasting. Ik ben nog niet zo bezig met wat ik na mijn studie wil doen, maar ik merk wel dat ik groei. Zo vind ik het nu leuk om zelf te presenteren, terwijl ik dat vroeger liever aan iemand anders overliet. Voorlopig ben ik nog even druk met mijn studie en heb ik genoeg tijd om daar achter te komen.’

 

 

Kies een werkgever die bij je past en blijf jezelf uitdagen

Rachel Liedenbaum zit duidelijk op haar plek bij Roset in...

Structuur door hecht team

De secretaresses bij De Woonplaats in Enschede vormen een hecht team.

Bosch en Boom vormen perfect team bij Twente Milieu

Niet lang nadat Lisette in dienst was gekomen, gaf haar...

'Zij is mijn gatekeeper'

Algemeen directeur Henk Janssen en management assistent Mascha Vlaanderen kunnen...

Kaltenbach ziet toegevoegde waarde Allegro Talent

Om de functie van office manager bij Kaltenbach Benelux te...

Esther Drenth

‘Een uitdagende functie.’ Dat was een van de belangrijkste criteria...